DOBÂNDIRE / REDOBANDIRE CETATENIE ROMĂNĂ

PENTRU DOBÂNDIREA SAU REDOBÂNDIREA CETĂȚENIE ROMÂNĂ TE AJUTĂ ECHIPA DE AVOCAȚI SPECIALIZAȚI

Dorești să redobândești cetățenia română? Dorești să dobândești cetățenia română? Ai ajuns la locul potrivit.

Biroul nostru de speciliști este situat in centrul Bucureștiului langă Palatul Parlamentului.

In cadrul biroului nostru vei fi ajutat să parcurgi pașii pentru redobândirea sau dobândirea cetățeniei române de către avocați specializați. Chiar dacă te afli in afara  târii, te ajutăm să iți rezolvi problema de la distanță.  

Biroul nostru este alături de oamenii de pretutindeni pentru  a parcurge  pașii in obținerea cetățeniei române sau redobândirea acesteia. Deși totul pare anevoios, alături de noi totul este posibil. Fiecare situație are o rezolvare pozitivă.

Apasă AICI pentru a trimite un formular de contact cu cazul tău >

Cazurile in care poți obține cetățenia română?

  • Prin naștere-cu condiția ca unul dintre părinți să fie român; Situația este aplicabilă și in situația in care ai doar un ascendent ( părinte/ bunic) care a fost cetățean român poate oferi o cale de dobândire sau de redobândire a cetățeniei române..
  • Prin adopție- cu condiția ca familia care te adopă să fie cetățenii români
  • La cerere

 Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:

  • s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;
  •  dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;
  •  a împlinit vârsta de 18 ani;
  • are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

  • cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
  • cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Copilul născut din părinţi cetăţeni străini sau fără cetăţenie şi care nu a împlinit vârsta de 18 ani dobândeşte cetăţenia română o dată cu părinţii săi.

In cazul în care numai unul dintre părinţi dobândeşte cetăţenia română, părinţii vor hotărî, de comun acord, cu privire la cetăţenia copilului. În situaţia în care părinţii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, ţinând seama de interesele acestuia. În cazul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani este necesar consimţământul acestuia.
 

Copilul dobândeşte cetăţenia română pe aceeaşi dată cu părintele său.

Cazurile in care poți redobândi cetățenia română?

Foștii cetățeni români care și-au pierdut cetățenia înainte de decembrie 1989 o pot redobândi dacă îndeplinesc următoarele criterii:

  • Au o conduită bună și nu au condamnări penale.
  • Au suficiente mijloace financiare pentru a se întreține.
  • Au cunoștințe de limbă și cultură română.
  • Jurământ de credință față de România.

Potrivit Legii nr. 21/1991, cetăţenia română se poate acorda şi persoanelor care au pierdut-o, precum şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv şi care cer redobândirea ei, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc în mod corespunzător condiţiile (art. 8 lit be) în care persoana:

  • dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni; – a împlinit vârsta de 18 ani; – are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor; – este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român.
  • Aceleaşi condiţii de redobândire se aplică şi apatrizilor foşti cetăţeni români şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv.
  • Redobândirea cetăţeniei de către unul dintre soţi nu are nicio consecinţă asupra cetăţeniei celuilalt soţ. Soţul cetăţean străin sau fără cetăţenie al persoanei care redobândeşte cetăţenia română poate cere acordarea cetăţeniei române în condiţiile Legii nr. 21/1991.

Procedura de dobândire/redobândire a cetățenie romăne?

Cererea de acordare a cetățeniei române se depune la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Cererea este apoi analizată de o comisie, care poate intervieva solicitantul și poate solicita informații suplimentare. În cazul în care cererea este aprobată, solicitantul trebuie să depună jurământul de credință față de România.

Termenul pentru obținerea cetățeniei române ?

Potrivit Legii 21/1991 care prevede Legea cetățeniei române, termenul pentru examinarea dosarului de cetățenie română este de 5 luni. Acest termen începe de la depunerea dosarului până la verificarea îndeplinirii condițiilor necesare. In practică termenul este depășit de 4-5 ori cel puțin. Lucrul acesta se întâmplă din cauza numeroaselor dosare depuse anual. Extinderea termenului este determinată și de insuficiența funcționarilor la instituțiile autorizate din România, atunci când este verificat fiecare dosar. Dosarul pentru obținerea cetățeniei se depune la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Actiunea in instanță !!!!

In situația in care ANC nu soluționează dosarul in 5 luni de la data depunerii, solicitantul  se poate adresa instanței de judecată pentru soluționarea dosarului și emiterea ordinului de redobândire a cetățeniei.

Solicitantul care acționează în judecată ANC, trebuie să parcurgă două etape, fondul și apelul. Fondul se judecă de către Tribunalul, iar apelul de către Curtea de Apel.  După rămănerea definitivă a sentiței aceasta devine obligatorie pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Ulterior, ANC va elibera ordinul de redobândire a cetățeniei pentru solicitant. 

Daca nu ți s-a soluționat dosarul de cetățenie de ANC noi avem solutia! Iată mai jos un exemplu de cum am câștigat în instanță pentru unul dintre clienți

Sună Acum
SAU

Solicită o discuție cu avocații nostri

APELEAZĂ 0726.303.409